Bir arabadan bahsetmek istersek hiç şüphesiz atlanılmayacak önemli unsurlardan biri ve bir arabayı araba yapan temel özellik olan araba motorunu ve araba motorunu oluşturan parçaları ve görevlerini kısa ve öz olmakla beraber sırayla yazacağımız için hikaye gibi bir biçimde ele alacağız.
Her ne kadar ilgi isteyen bir konu olsa da günümüzde başta ehliyet sınavlarında ve her araç sahibinin en azından bilmesi gereken belli başlı parçalar vardır. Dıştan içeri doğru bir şekilde anlatmaya haydi başlayalım...
MOTOR BLOĞU
Motor içerisindeki parçaları bir bütün içerisinde barındıran (silindirler, krank mili ,..) ve genellikle dökme demir veya alüminyum alaşımlarından üretilen bir parçadır. Daha çok dizel araçlarda dayanıklılık sebebiyle dökme demir kullanılırken benzinli araçlarda ise hafif ve ısıyı iletme konusunda diğer alaşımlardan daha iyi olduğu için alüminyum tercih edilir. Fakat en önemli görevlerinden biri olarak içindeki silindir biçiminde olan boşluklarda pistonlara ev sahipliği yapması diyebiliriz.
KRANK MİLİ VE PİSTONLAR
Her ne kadar farklı iki parça olsalar da birbirinden bağımsız bir şekilde anlatılmayacağını düşünüyorum. Pistonlar, piston başı ve piston kolundan oluşmaktadır. İşlevi ise motor bloğundaki silindirler içerisinde dik bir şekilde ileri geri hareketi yapmaktır.
Krank mili ise pistonun ileri geri hareketi ile aldığı dikey hareketi dairesel harekete çevirmekle sorumlu olan parçadır.
SİLİNDİR KAPAĞI
Silindir kapağının amacı blok üzerindeki silindirlerin üstünü kapatarak her bir silindiri yanma odasına çevirmektir
BUJİ VE ENJEKTÖR
Buji: Benzinli araçların motorlarında bulunan ve silindir kapağının üstünde yer alan bu parçanın görevi yanma odasında pistonlar aracılığıyla sıkıştırılmış hava ve benzin karışımını uç kısmında oluşturduğu kıvılcımla ateşlemek.
Enjektör:Dizel araçlarda motorlarında bulunan ve buji gibi silinidir kapağının üstünde yer alır.İşlevi ise silindirlerde sıkıştırılan havanın ısınmasıyla üzerine püskürterek bir patlama meydana getirir.
SÜBAPLAR
コメント